Θ. Τζήμερος

Θ. Τζήμερος: Η έκπληξη των εκλογών της 6ης Μαΐου

Θ. Τζήμερος: Η έκπληξη των εκλογών της 6ης Μαΐου

Με ποσοστό που έφτασε το 2,1% το νεοσύστατο κόμμα, με ζωή μόλις εννέα μηνών, ξεπέρασε πολύ πιο αναγνωρίσιμους στον μέσο ψηφοφόρο σχηματισμούς και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για είσοδο στη Βουλή στην περίπτωση νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Ερχεται άπό τον χώρο της διαφήμισης, μπήκε στον στίβο της πολιτικής και εν μια νυκτί ο Θάνος Τζήμερος και το κόμμα του, η «Δημιουργία Ξανά», έκαναν την έκπληξη των εκλογών της 6ης Μαΐου. Με ποσοστό που έφτασε το 2,1% το νεοσύστατο κόμμα, με ζωή μόλις εννέα μηνών, ξεπέρασε πολύ πιο αναγνωρίσιμους στον μέσο ψηφοφόρο σχηματισμούς και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για είσοδο στη Βουλή στην περίπτωση νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Η «Δημιουργία Ξανά» αξιοποίησε σε μικρό χρονικό διάστημα τις δυνατότητες προβολής που δίνουν τα social media, ελλείψει σημαντικού τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου, και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη πάνω από 100.000 ψηφοφόρων. Οπως λέει ο κ. Τζήμερος, οι ψηφοφόροι της «Δημιουργίας Ξανά» είναι η «σιωπηλή πλειοψηφία».

Μιλώντας στο «Εθνος», σημειώνει ότι «οι ψηφοφόροι του κόμματος είναι οι άνθρωποι που στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό απαντούν ‘κανένας’. Είμαστε το νέο και το φρέσκο. Η ‘Δημιουργία Ξανά’ αποτελείται από ανθρώπους της παραγωγικής οικονομίας».

Η γνώμη του για την πλειοψηφία των παραδοσιακών κομμάτων είναι αρνητική, αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στελέχη με αξία, τα οποία αναγκάζονται να υποστηρίξουν «τον παραλογισμό του αρχηγού τους». Για τον λόγο αυτό, η ικανοποίηση που ένιωσε με το εκλογικό ποσοστό του κόμματός του, επισκιάστηκε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. «Επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχαμε εκφράσει. Ενώ είχαμε μια κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία, που θα μπορούσε να κάνει και άλλα πράγματα, εκτός από το PSI, πήγαμε σε κάτι που σίγουρα θα ήταν χειρότερο. Επιδεινώσαμε την κατάσταση χωρίς λόγο» σημειώνει.

Ως νεαρός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, άλλωστε, είχε βιώσει τον κομματισμό στα πανεπιστήμια. Οπως αναφέρει «πολιτική δραστηριότητα είχα πάντα. Κομματική, ποτέ, ούτε ως φοιτητής. Η εμπειρία μου από τον πανεπιστημιακό χώρο ήταν ο ορισμός του πολιτισμικού σοκ. Ο σκληροπυρηνικός χειμώνας του κομματισμού απλωνόταν παντού».

Πιστεύει ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποτελείται από ακραία κόμματα που «αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία» και από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ «που έκανε αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς χωρίς να ανησυχεί ότι θα κριθεί». Για τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα λέει ότι τα ποσοστά που έλαβαν είναι η πραγματική τους δύναμη αφού ψηφίστηκαν «μόνο από τον σκληρό πυρήνα του πελατειακού κράτους εναντίον του οποίου πρέπει πλέον να βάλλουν».

Ο κ. Τζήμερος θεωρεί ότι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα θα βελτιωθεί θεαματικά αν υποχωρήσουν σημαντικά ή ακόμα και αν διαλυθούν τα δύο μεγάλα κόμματα. «Αν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθούν επιτέλους φορείς με κοινό ιδεολογικό παρονομαστή, οι οποίοι θα καταφέρουν να μπουν σε εποικοδομητικό διάλογο. Θα έχουμε ένα σοσιαλιστικό κόμμα με κοινωνικό πρόσωπο και μια αστική δεξιά παράταξη».

Με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, ο κ. Τζήμερος ξεκαθαρίζει ότι θα στήριζε μια κυβέρνηση με ευρωπαϊκή προοπτική, ακόμα κι αν σε αυτή συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα η πιθανότητα συνεργασίας του κόμματός του με τη «Δράση» του Στέφανου Μάνου. Αν και ο ίδιος τονίζει ότι έχει μεγαλύτερη ιδεολογική συγγένεια με τη «Δράση» σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα, η προοπτική συνεργασίας δεν φαίνεται πιθανή.

«Ο κ. Μάνος πιθανότατα θα συνεργαστεί με την κ. Μπακογιάννη, οπότε δεν νομίζω ότι θα συνεργαστούμε. Αν το κάναμε θα χάναμε την ταυτότητά μας», σημειώνει, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί την αρχηγό της Δημοκρατικής Συμμαχίας αμέτοχη στη δημιουργία των προβλημάτων.

Ο Θάνος Τζήμερος γεννήθηκε το 1961 στον Βόλο και σε ηλικία 17 ετών κατέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Εκτός από τα οικονομικά, ασχολήθηκε και με την κλασική μουσική και έμαθε κιθάρα και πιάνο. Από το 1978 έως το 1991 εργάσθηκε ως καθηγητής μουσικής σε ωδεία, σολίστας και συνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός. Από το 1989 έως το 1991 έζησε στη Γερμανία, όπου συνέθεσε μουσική για το θέατρο και εργάστηκε στο ραδιόφωνο. Από το 1991 έως σήμερα έχει εργαστεί ως σύμβουλος μάρκετινγκ και επικοινωνίας, κειμενογράφος και δημιουργικός διευθυντής, αρχικά σε πολυεθνικές εταιρείες και στη συνέχεια στην εταιρεία Reverse, που δημιούργησε ο ίδιος το 1996.

Αν και όπως λέει, είχε πάντα πολιτική δραστηριότητα, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του όταν έστειλε μια επιστολή στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν ήταν το ξέσπασμα ενός αγανακτισμένου, όπως παρουσιάστηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ηταν μια μελετημένη κίνηση με συγκεκριμένο στόχο. Ο πραγματικός αποδέκτης ήταν ο Ελληνας. Ηθελα το μήνυμα της επιστολής να γυρίσει πίσω ενισχυμένο από το ”αντηχείο” της Ευρώπης, να δώσω στο ευρύ κοινό ένα δείγμα γραφής (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και, επιπλέον, να πληροφορήσω όλον τον κόσμο για την ”άλλη” Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της δημιουργίας» τονίζει ο ίδιος. Επειτα από αυτό ακολούθησε η «Δημιουργία Ξανά» τον Σεπτέμβριο του 2011.

Από το Εθνος

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s